РАСХОД


Вимірювач швидкості газових потоків та об’ємної витрати «Расход»

Вимірювач об’ємної витрати газів «Расход», надалі вимірювач, забезпечує безперервний вимір об’ємної витрати будь-яких газів у різних трубопроводах (у вентиляційних, димових трубах, трубах газопостачання).

1 — прилад «Расход»

2 — газохід

3 — напірна трубка

4 — шлюзова камера

5 — трубка передачі статичного тиску

6 — трубка передачи повного тиску

7 — провод від датчика температури

Техничні характеристики.

Діапазон вимірювання швидкості потоку газу трубах від 2 до 25 м/с. При цьому діапазон вимірювання об’ємної витрати газу в залежності від швидкості потоку і площі перерізу труби може бути мінімальним 2 м3/год (при швидкості 4 м/с і перерізі труби du 10 мм), і максимальним (при швидкості потоку 20 м/с та великому перерізі труби). Так, при діаметрі труби du 2000 мм і швидкості потоку газу 20 м/с виміряний об’ємний витрата складе 226 080 м3/год.

Вимірювач забезпечує безперервний вимір об’ємної витрати газу з похибкою ±4% за наступних умов:

— температура газу трубі від мінус 40 до 300 °С без конденсації вологи;

— надлишковий тиск газу в трубі до 100 кПа;

— Температура навколишнього середовища від мінус 20 до 40 °С;

— атмосферний тиск від 84 до 110 кПа;

— Відносна вологість до 98%.

Конструктивне виконання вимірювача

Вимірювач складається з блоку датчиків, які встановлюються в трубу та вимірювального блоку, який може розміщуватися від блоку датчиків на відстані не більше 1,5 метра. У блоці датчиків встановлено напірну трубку для вимірювання динамічного тиску газу, датчик для вимірювання статичного тиску газу та датчик для вимірювання температури газу. Конструктивне виконання блоку датчиків може бути різним залежно від об’єкта, на який встановлюється вимірювач. Зовнішній вигляд одного з датчиків для вимірювання об’ємної витрати газів у трубах малого діаметра представлений на рис. вище. Конструктивно вимірювальний блок представляє собою пластмасовий корпус, в якому розміщено електронну плату, електроклапан та блок живлення. Електронна плата вирішує завдання з вимірювання швидкості потоку газу та обчислення об’ємної витрати, результат вимірювання може бути приведений до нормальних аба стандартних умов. За допомогою електроклапану коригується нуль диференціального мікроманометра. Динамічний та статичний тиск передається по трубках, а сигнал від датчика температури – по кабелю від блоку датчиків до вимірювального блоку. Вимірювач має можливість передавати виміряні значення по одному з інтерфейсів: цифровий — RS485 або аналоговий — струмова петля 4-20 мА .

Метрологічне забезпечення вимірювача.

Швидкість та об’ємна витрата газу визначається згідно з ГОСТ 17.2.4.06-90. Середня швидкість потоку визначається методом вимірювання динамічного тиску газу (Рд) у трубі за допомогою напірної трубки та мікроманометра.

Прилад вимірює:

  • динамічний тиск газу в трубі
  • абсолютний тиск газу в трубі
  • температуру газу в трубі
  • середню швидкість газу в трубі
  • об’ємну витрату газу

Для вимірювання в прилад треба ввести:

  • коефіцієнт напірної трубки
  • щільність газу за нормальних умов
  • площу перетину труби

Метрологічна атестація вимірювача об’ємної витрати газу «Расход» за швидкістю потоку газу проводиться на аеродинамічній трубі «Проба-25», яка атестована ДП «Укрметртестстандарт». 

Застосування вимірювача «Расход»

Вимірювач може застосовуватися як в екологічних, так і технологічних цілях. В екологічних цілях вимірювач можна застосовувати для обліку викидів шкідливих речовин джерелами промвикидів за секунду, годину, добу та рік. Знаючи об’ємну витрату і концентрацію шкідливих речовин в 1 м3 газів, можна розрахувати масовий викид будь-якої речовини за будь-який час. З технологічною метою вимірювач може застосовуватися для оптимізації горіння газових котлів, газових печей. Вимірюючи об’ємну витрату газу та повітря можна керувати процесом горіння. Вимірювач «Расход» має такі переваги перед іншими вимірювачами об’ємної витрати газів:

— можливість вимірювати об’ємну витрату газів у трубах будь-якого діаметра, змінюючи лише довжину пневмометричної трубки;

— зручність встановлення датчиків у труби та зручність їх обслуговування.

 Завантажити опитувальний лист (рус)