Трубки пневмометричні (напірні)


Трубки пневмометричні (напірні)

1. Призначення напірних трубок

Напірні трубки в комплекті з диференційними мікроманометрами призначені для вимірювання динамічного тиску та подальшого визначення швидкості та об’ємної витрати газових потоків у діапазоні швидкостей від 4 до 30 м/с. Напірні трубки випускаються в різних конструктивних виконаннях.

Конструктивні виконання напірних трубок

Назва трубки

Тип трубки

Трубка напірна Піто

Трубка напірна МІОТ

Трубка напірна НІІОГАЗ

Трубка напірна Гінцветмет

Трубка напірна Проба

Трубка напірна усереднююча Проба

ТНП

ТНМ

ТН

ТНГ

ТПР

ТНУ

Напірні трубки Піто і МІОТ в комплекті з диференційними мікроманометрами призначені для вимірювання статичного, повного та динамічного тиску малозапилених газів (при запиленості газового потоку до 1 г/м3) та подальшого визначення швидкості потоку газу та об’ємної витрати за методикою, викладеною в ГОСТ-8.361-79 та в ГОСТ 12.3.018-79.

Напірні трубки НІІОГАЗ, Гінцветмет і Проба в комплекті з диференційними мікроманометрами застосовуються для визначення динамічного та повного тисків газів у запилених потоках, що відходять від стаціонарних джерел забруднення, газоходах та вентиляційних системах, та подальшого визначення швидкості потоку та об’ємної витрати газу по ГОСТ 17.2.4.06-90.

Трубка напірна усереднююча Проба встановлюється стаціонарно в трубу перпендикулярно газовому потоку в місце виміру швидкості газового потоку. У комплекті з диференційним мікроманометром усереднююча трубка призначена для вимірювання середнього динамічного тиску газу по всьому перерізу газоходу та подальшого визначення середньої швидкості потоку газу та об’ємної витрати в газоході.

2. Технічні характеристики

Швидкість вимірюваного газового потоку від 4 до 30 м/с
Середній коефіцієнт перетворення динамічного тиску Кt у всьому діапазоні швидкостей для напірних трубок Піто та МІОТ від 0,95 до 1,05
Середній коефіцієнт перетворення динамічного тиску Кt у всьому діапазоні швидкостей для напірних трубок НІІОГАЗ, Гінцветмет та Проба від 0,5 до 0,7
Межі допустимої відносної похибки коефіцієнта перетворення для всього діапазону швидкостей для напірних трубок Піто та МІОТ ±3%
Межі допустимої відносної похибки коефіцієнта перетворення для всього діапазону швидкостей для напірних трубок НІІОГАЗ, Гінцветмет и Проба ±5%

Основні розміри та маса напірних трубок

Найменування параметру

Трубка конструкції НІІОГАЗ, Гінцветмет і Проба

Трубка конструкції Піто і МІОТ

Довжина, м

від 0,5 до 2,5

від 0,4 до 2,0

Зовнішній діаметр трубок, мм

від 6 до 16

від 6 до 10

Внутрішній діаметр трубок, мм

від 4 до 14

від 2 до 6

Довжина носиків, мм

від 60 до 100

від 72 до 120

Маса, кг

від 0,4 до 2,0

від 0,3 до 1,2

Напірні трубки НІІОГАЗ та Проба призначені для роботи при температурі газового потоку від мінус 40 до 600 °С, а трубки напірні Піто, МІОТ та Гінцветмет – від мінус 40 до 240 °С. Трубки напірні виготовляються із сталі марки 12Х18Н10Т.

3. Конструкція та принцип дії

Трубки напірні є з’єднаними разом дві металеві трубки. Через одну трубку на мікроманометр передається повний тиск газу, а через другу трубку статичний тиск.

Конструктивне виконання напірної трубки НІІОГАЗ представлено у ГОСТ 17.2.4.06-90, а напірної трубки Піто – у ГОСТ 12.3.018-79.

Напірна трубка конструкції Гінцветмет є прямою трубкою, всередині якої розміщена друга пряма трубка меншого діаметра. При вимірі динамічного тиску трубка Гінцветмет розташовується перпендикулярно напряму газового потоку. Отвір на кінці однієї з трубок, розташований назустріч потоку, приймає повний тиск, а отвір в іншій трубці, розташований з протилежного боку, приймає статичний тиск.

Напірна трубка конструкції Проба є двома прямими трубками одного діаметра, жорстко скріпленими між собою. Напірна трубка Проба при вимірюванні динамічного тиску розташовується перпендикулярно до напряму газового потоку, при цьому отвір на кінці однієї трубки, розташований назустріч потоку, приймає повний тиск, а отвір іншої трубки, розташований з протилежного боку, приймає статичний тиск. Проба по всій довжині має кілька отворів для прийому повного тиску і кілька отворів для прийому статичного тиску.

Визначення швидкості потоку газу ґрунтується на залежності динамічного тиску від швидкості газового потоку в газоході або у вентиляційній трубі. Вимір динамічного тиску роблять напірними трубками в комплекті з диференціальними мікроманометрами. Кінці напірних трубок з’єднуються із штуцерами диференціального мікроманометра.

Трубка Піто

Трубка НІІОГАЗ

4. Використання за призначенням

Під час проведення робіт із трубками напірними повинні бути дотримані вимоги безпеки, встановлені у ГОСТ 17.2.4.06-90. Підготовка до роботи та вимірювання повинні проводитися у суворій відповідності до розділу 2 ГОСТ 17.2.4.06-90 та розділу 3 ГОСТ12.3.018 – 79. Трубка напірна встановлюється на прямому ділянці газоходу таким чином, щоб отвір трубки для повного тиску було направлено назустріч потоку газу. При вимірюванні динамічного тиску (різниці тисків) за допомогою трубки напірної до штуцера мікроманометра зі знаком «+» приєднують трубку повного тиску, а до штуцера зі знаком «-» приєднують трубку статичного тиску. Сполучні трубки між штуцерами трубки напірної та диференціального мікроманометра повинні бути виготовлені з полівінілхлориду або силіконової гуми. Швидкість газового потоку V, м/с, обчислюється за такою формулою:

де g – значення прискорення вільного падіння, м/с²;

ΔР – динамічний тиск, виміряний диференціальним мікроманометром, мм вод.ст.;

Кt – коефіцієнт напірної трубки;

γt– щільність газового потоку у робочих умовах, кг/м³.

Напірні трубки поставляються з сертифікатом калібрування від ДП «Укрметртестстандарт» за ДСТУ ISO/IEC 17025.