РГ-1


Витратомір газу «РГ-1»

  1. Призначення

Витратомір призначений для вимірювання об’ємної витрати газу, склад якого не агресивний до матеріалу датчика, виготовленого із сталі 12Х18Н10Т.

  1. Принцип дії та конструкція

Принцип дії витратоміра заснований на перетворенні об’ємної витрати газу на кутову швидкість обертання крильчатки датчика. Конструктивно витратомір складається з вимірювального блоку із вбудованим датчиком витрати. У пластмасовому корпусі вимірювального блоку розміщено друковану плату, батарею живлення та датчик витрати. Датчик витрати являє собою герметичний корпус, в якому встановлені крильчатка та штуцери для входу та виходу газу. При обертанні крильчатки виробляються електричні імпульси, які після низки перетворень індикуються на цифровому табло як значення об’ємного витрати газу в літрах на хвилину. При підключенні витратоміра до комп’ютера і використанні програмного забезпечення, що додається, можливо, вимірювати поточне значення витрати, середнє значення витрати та обсяг прокачування за встановлений час. Кнопка включення «Вкл» та цифрове табло розташовані з лицьового боку корпусу.

  1. Технічні характеристики
Діапазон вимірювання від 0,2 до 10,0 л/хв.
Межі допустимої абсолютної похибки ±(0,03+0,01×q)   л/хв, де q — чисельне значення об’ємної витрати газу, виражене в літрах за хвилину
Ціна одиниці молодшого розряду відлікового пристрою  0,01 л/хв.
Втрата тиску у витратомірі при максимальній витраті газу не більше 60 мм вод. ст.
Максимальний робочий надлишковий тиск газу не більше 1000 мм вод. ст.
Корпус датчика витратоміра герметичний при надлишковому тиску газу 2000 мм вод. ст.

Ресурс витратоміра до першого середнього ремонту – 1000 годин напрацювання при витратах газу не більше 5 л/хв протягом терміну служби 8 років, у тому числі термін зберігання – 1 рік з моменту виготовлення у складських приміщеннях.

Міжремонтний ресурс витратоміра – 1000 годин напрацювання при витратах газу не більше 5 л/хв протягом терміну служби 8 років.

Гарантійний термін експлуатації – 12 місяців від дня введення в експлуатацію, але не більше 24 місяців від дня виготовлення.

Діапазон вимірювань та межі основної відносної похибки РГ-1 дозволяють повіряти за допомогою цього вимірювача різні ротаметри, інші витратоміри газів, похибка яких перевищує похибку РГ-1 у 2-2,5 рази. Перевірочна установка дуже проста. Вона складається з джерела стисненого повітря або газового насоса, невеликого ресивера, регулювального вентиля, вимірювача, що повіряється, і витратоміра РГ-1.